اگر برایتان سوال پیش آمده است که برای تقویت حافظه کودکان چکار کنیم ؛ لازم به ذکر است که حافظه کودک شما نقش موثری در زندگی شخصی و اجتماعی او خواهد داشت. حافظه خوب و قوی موجب کسب نمرات عالی در مدرسه و آزمون های مختلف خواهد شد، اما از آن مهم تر این است که مهارت های اجتماعی کودک را بهبود بخشیده و در راه رشد بهتر او کمک خواهد کرد.
یکی از باور های بسیار غلط در رابطه با حافظه این است که این ویژگی انتصابی بوده و انسان ها هیچ نقشی در بهبود یافتن آن ندارند، اما در حقیقت مانند هر مهارت دیگری، می تواند رشد کند و قابلیت بهبود یافتن دارد. تنها لازم است بر روی آن کار کنید و تمرینات موثری را انجام دهید. اگر هم نمی دانید که قدم اول شما چیست و از کجا باید شروع کنید، لازم است ادامه مطلب را با دقت مطالعه کنید، زیرا در ادامه به سوال برای تقویت حافظه کودکان چکار کنیم ، به طور کامل پاسخ داده شده و راه های مفیدی را نیز برایتان ارائه کرده ایم.
راه های تقویت حافظه کودکان
- کمک به درک بهتر موضوع: جهت پاسخ به این سوال که برای تقویت حافظه کودکان چکار کنیم ؛ لازم به ذکر است که یکی از راه های موثر در حفظ کردن و به خاطر داشتن برخی مطالب، درک دقیق آن می باشد. این امر با پرسیدن سوال های مختلف صورت گرفته و ادامه پیدا خواهد کرد. هنگامی که کودک شما با طرح کردن سوال های مختلف به درک بهتر موضوع می پردازد؛ در واقع توانایی حل مسئله و تفکر انتقادی او نیز بهبود پیدا کرده و شرایط بهتری را برای کودک شما فراهم خواهد کرد.
- آهنگ با قافیه بسازید: تا به حال دقت کرده اید که کودکان آهنگ ها را چه سریع به خاطر می سپارند؟ به این دلیل است که مغز انسان قافیه و ریتم را با سرعت بالا تری برای خود هضم می کند. شما می توانید با ساختن شعر های کودکانه با قافیه های ساده به کودکان خود کمک کنید تا مطالب را ساده تر در ذهن خود جای دهند. به عنوان مثال یاد دادن الفبا با استفاده از شعر، یکی از رایج ترین راه ها برای کودکان در تمامی سنین می باشد.
- یادگیری را جذاب و هیجان انگیز سازید: لازم است با توجه به علایق کودک خود، یادگیری را برای او منحصر به فرد و هیجان انگیز سازید. به عنوان مثال اگر فرزند شما به اشیای قدیمی علاقه دارد، او را به موزه ببرید تا مطالب را با دقت بالا تری به خاطر خود بسپارد. همچنین یک سفر کوتاه به کتابخانه یا تماشای فیلم مرتبط با موضوع مورد نظر نیز می تواند کمک ویژه ای در این راستا ارائه دهد. با این کار کودک خود را به یادگیری بیش تر و حفظ موارد مهم تر تشویق کرده و آینده درخشان تری برای او خواهید ساخت.
- تشویق فرزندان به یادگیری فعال: اگر برایتان سوال پیش آمده است که برای تقویت حافظه کودکان چکار کنیم ، باید او را در کار ها شریک کرده و در برخی مسائل نظر او را نیز بپرسیم. با پرسیدن سوال های مختلف از او، کودک را تشویق کنید تا اطلاعات کافی و مورد نظر را در ذهن خود نگه دارد تا در صورت نیاز از آن ها در پاسخ به سوال های شما استفاده کند. علاوه بر بهبود حافظه کودک، با این کار قادر به افزایش اعتماد به نفس او نیز خواهید شد تا حتی در شرایط دشوار نیز قادر باشد مطالب را به خاطر بسپارد.
- استفاده از تصاویر: در ادامه برای پاسخ به این سوال که برای تقویت حافظه کودکان چکار کنیم ؛ لازم است به امکانات تصویری نیز توجه کنید. به عنوان مثال فلش کارت هایی که امروزه در بازار می بینید و شامل تصاویر رنگارنگ هستند، می توانند عاملی مفید برای بهبود حافظه کودک شما باشند. همچنین آن دسته از لوازم کودک که قدرت شنیداری را فعال می کنند نیز ممکن است کمک کننده باشند. برای انجام این تمرین می توانید، کلمات را با تصاویر تطبیق داده و حافظه فرزند خود را فعال سازید.
- ساختن مثال های کودکانه خود: لازم است از کودکان بخواهید تا در رابطه با هر مسئله ای مثال های شخصی خود را بزند. با این کار ارتباط موثری در میان کلمات و اطلاعات موجود در ذهن کودک شکل می گیرد تا در نهایت به بهبود حافظه او منجر گردد.
- آموزش دادن مطالب: لازم است فرزند خود را در نقش یک معلم جای داده و از او بخواهید تا مطالبی که یاد گرفته است را برایتان توضیح دهد. با این کار، کودکان به مطالب گذشته بازگشته و سعی می کنند تمام آن ها را به خاطر بسپارند. در ادامه نیز می توانید مفاهیمی که کودک در آن ضعیف عمل کرده بود را دوباره مرور کرده و از به خاطر سپردن آن ها اطمینان حاصل کنید.
برخورد های نادرست و غلط با کودکان
گاهی اوقات والدین کار هایی برای بهبود حافظه فرزندان خود انجام می دهند که کودکان را دلسرد کرده و به جای پیشرفت، شاهد پسرفت آن ها خواهید بود. درست است که والدین به فکر کودکان خود هستند؛ اما بهتر است از انجام برخی کار ها که در ادامه مطلب ذکر می کنیم؛ خودداری کنند.
- بیش از اندازه از مغز کودک کار نکشید: لازم به ذکر است که مغز انسان محدودیت دارد و به سرعت خسته خواهد شد. اگر شما بیش از اندازه از آن کار بکشید، اطلاعات را به درستی پردازش نکرده و عملکرد پایینی خواهد داشت. بعد از مدرسه به کودک خود فرصت دهید تا کمی استراحت کند و بعد به کار هایی که موجب تقویت حافظه می شود، بپردازد. این استراحت می تواند شامل یک وعده خوراکی کوچک، یک گفت و گوی دوستانه و غیره باشد تا در نتیجه حافظه تازه ای پیدا کرده و دوباره شروع به یادگیری و حفظ کردن مطالب بکند.
- از نا امید کردن کودک دست بردارید: لازم است به کودک خود برای استراحت کردن عذاب وجدان ندهید و مدام او را نا امید نکنید تا با روحیه ای مضاعف به انجام صحیح کار ها بپردازد.